PROTETICA DENTARA

Informatii generale

Protetica dentara este o ramura importanta in stomatologie si se ocupa cu reconstructia danturii prin diverse lucrari protetice.Pentru redarea formei naturale a dintilor se folosesc coroanele dentare, solutie actuala aflata la indemana pacientilor care vor sa-si refaca dintii deteriorati. Coroanele dentare sunt invelisuri ce redau forma si culoarea dintilor naturali, realizate din diverse materiale, si care preiau functiunile dintilor permanenti.


Cand apelam la coroane dentare?

In general, dintii afectati de carii in proportie mai mare de 50% trebuie protejati prin adaugarea unei coronare. Multi pacienti se prezinta la stomatolog mult prea tarziu, cand dintii lor prezinta leziuni carioase extine, astfel incat obturatiile si incrustatiile sunt metode de tratament care nu mai confera rezistenta dintelui.


Ce tipuri de coroane dentare sa alegem?

Coroanele din portelan pe suport de zirconiu

- sunt o descoperire a stomatologiei moderne. Prin proprietatile sale deosebite, oxidul de zirconiu este complet compatibil cu organismul uman, nu se corodeaza, este alb ca si culoarea dintilor naturali


Coroanele dentare integral ceramice

- se recomanda numai pentru dintii frontali , datorita fortelor laterale dintre maxilar si mandibula, coroanele numai din ceramica se pot fisura, de aceea este recomandata constructia lor numai in partea din fata a danturii


Coroanele dentare din portelan pe metal

- avantajele acestor coroane sunt ca ele sunt rezistente in timp si pot fi lucrate pe aceeasi culoare a dintilor naturali. Dezavantajul lor e legat de faptul ca, in timp, gingia se poate retrage, iar singura parte metalica ce initial intra sub gingie, poate deveni vizibila.


Coroanele dentare din metal

- culoarea lor inchisa face ca aceste coroane sa fie aplicate, de regula, in zonele laterale ale danturii, in zonele putin vizibile. Pacientii le prefera fiindca aplicarea lor este mai ieftina.


Watch Dragon ball super